Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011

Moongleam and Meadowsweet - H "δική μας" Αγγλία

Η Αγγλία είναι η μεγαλύτερη από τις χώρες που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdom), ως κρατική οντότητα είναι ευρέως γνωστό με το όνομα Μεγάλη Βρετανία, αλλά και Αγγλία, αν και το δεύτερο δεν είναι αποδεκτό από την Σκωτία και την Ουαλία, οι οποίες μαζί με την Βόρεια Ιρλανδία, αποτελούν τις περιοχές που απαρτίζουν αυτό που ονομάζεται Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας.


Η μουσική της Βρετανίας, από τους Beatles και τους Rolling Stones, τους Cream και The Who, τους Bad Company και Barclay James Harvest, μέχρι τους Pink Floyd, το progressive των King Crimson, Yes, Camel, Genesis, το hard rock, punk, το πρώιμο heavy metal, αλλά και την έξαρση του, με το New Wave Of British Heavy Metal, αποτελούσε πάντα σημείο αναφοράς. Από την βιομηχανική πόλη του Birmingham και τους Black Sabbath, Judas Priest, Magnum, μέχρι τους Deep Purple, Whitesnake, Uriah Heep, UFO, Wishbone Ash, Jethro Tull, Led Zeppelin, Queen [ας προσθέσω και τους Ιρλανδούς Thin Lizzy], το υπάρχον rock άρχισε να βαραίνει. Η καταιγίδα δεν άργησε να εμφανιστεί: Motörhead, Saxon, Iron Maiden, Def Leppard, AngelWitch, Diamond Head, Praying Mantis, Blitzkrieg, Demon, Jaguar, Samson, Tank, Venom, Sledgehammer, Soldier, Spartan Warrior, Tyrant, Raven, Holocaust, Grim Reaper, Persian Risk, Legend, Quartz, Witchfinder General, Witchfynde, Tytan, Tokyo Blade, Saracen, Cloven Hoof, Satan, Elixir, Trojan και η λίστα σταμάτημα δεν έχει… O ήχος άλλωστε των Black Sabbath, Judas Priest και Iron Maiden, είναι στο μεγαλύτερο βαθμό υπεύθυνος για αυτό που ονομάζουμε Heavy Metal.

“Well I’ve been lying awake all night just thinking of you 
but a bottle of whisky lies heavy, obstructing my view…”


Απαραίτητο συνοδευτικό αυτών των ήχων, αποτελεί η καλύτερη ποιότητα ουίσκι, η οποία δεν είναι άλλη από την Σκωτσέζικη. Άλλωστε από τα μέρη της Ιρλανδίας και της Σκωτίας προέρχονται οι πρώτες γραπτές αναφορές για την δημιουργία του ουίσκι.

Οι αρχαιότεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και παλαιότερος αυτών είναι ο Sheffield F.C. Από το 1850, στην Αγγλία υπήρχαν οργανωμένοι αγώνες, ενώ η Εθνική ομάδα της Αγγλίας είναι η πρώτη που σχηματίστηκε σε εθνικό επίπεδο και το πρώτο διεθνές παιχνίδι έγινε μεταξύ αυτής και της Σκωτίας. Το ποδόσφαιρο ήταν ένα άθλημα, εκείνη την εποχή, το οποίο παιζόταν οργανωμένα σχεδόν μόνο εντός της Μεγάλης Βρετανίας και το 1888 δημιουργήθηκε εκεί η πρώτη Football League. To άθλημα άρχισε να εξαπλώνεται και μετά τις πρώτες συμμετοχές του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1930 πραγματοποιήθηκε στην Ουρουγουάη το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο και από εκεί και έπειτα, άρχισε να μπαίνει το νερό στο αυλάκι... Η σημερινή υποδομή δε, του Αγγλικού ποδοσφαίρου, ίσως βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.  

Την περίοδο που το ποδόσφαιρο άρχισε να εξαπλώνεται, από την εποχή του βωβού κινηματογράφου και την πρώτη εμφάνιση του Alfred Hitchcock, την εκμετάλλευση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από την Βρετανική κινηματογραφική βιομηχανία και την έξαρση του Βρετανικού σινεμά στα 40s, η χώρα απέκτησε διεθνή φήμη και ισχυρό προφίλ στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Την δεκαετία του '50 και για σχεδόν δυο δεκαετίες, άρχισαν να κυριαρχούν στο σινεμά τρόμου, με επιδραστικές και επιτυχημένες ταινίες γύρω από γνωστά πλάσματα της λογοτεχνίας και διαφόρων μύθων (Κόμης Δράκουλας, Frankenstein, Μούμια κτλ) και ονόματα όπως οι ηθοποιοί Christopher Lee, Peter Cushing ή o σκηνοθέτης Terence Fisher, μέσω της Hammer Films.
Σταδιακά όμως, πολλοί ήταν αυτοί που εγκατέλειπαν το Ηνωμένο Βασίλειο για τον μαγικό κόσμο του Hollywood, αλλά υπήρξαν και κάποιοι που έκαναν το αντίθετο, όπως ο Stanley Kubrick, χαρίζοντας μας αξέχαστες στιγμές. Μετά το Free Cinema, ο Βρετανικός κινηματογράφος άρχισε να “πέφτει”, με αποκορύφωμα τη δεκαετία του '80, παρότι ακόμα και Αμερικάνικες παραγωγές χρησιμοποιούσαν τα Βρετανικά studios. Ανάμεσα στα σημαντικά ονόματα της  7ης Τέχνης που εμφανίστηκαν στη Βρετανία, ανήκουν οι ηθοποιοί Richard Burton, Lawrence Olivier, Michael Caine, Peter Sellers, Sean Connery, Terence Stamp, Ian McKellen, Helen Mirren, Vanessa Redgrave, Jeremy Irons, Daniel Day-Lewis, Emma Thompson, Christian Bale, η ομάδα των Monty Python και σκηνοθέτες όπως οι Michael Powell, Nicolas Roeg, John Schlesinger, Ken Russel, Richard Attenborough, David Lean, John Boorman, Alan Parker, Ridley Scott, Stephen Frears, Danny Boyle, Mike Leigh, Christopher Nolan και Neil Marshall.


Οι Άγγλοι είναι κομπλεξικοί. Ίσως να μας έχουν βλάψει και περισσότερο από όσο πιστεύουμε, αλλά όπως λένε κάποιοι ξένοι "η Ελλάδα κάποτε μας έδωσε τα φώτα του πολιτισμού", η Αγγλία μου έδωσε το Heavy Metal, το ποδόσφαιρο και το ουίσκι… Δεν ξέρω για εσένα φίλε μου, αλλά εγώ δυσκολεύομαι να ζήσω χωρίς αυτά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου