Κυριακή 22 Μαΐου 2011

A Thunderchild at Fate's Hands - Mark Zonder interview

Γεννημένος στις 16 Απριλίου 1958, ο Mark Zonder για πολλούς αποτελεί έναν από τους καλύτερους drummers στον ευρύ χώρο του rock/metal. Ξεκίνησε με τον Ελληνικής καταγωγής Bill Tsamis σχηματίζοντας τους θρυλικούς Warlord και η πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση ήταν το albumDeliver Us” που κυκλοφόρησε από την Μetal Blade Records το 1983 με τον Zonder να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Thunderchild. Ο λυρισμός και το μεγαλείο των συνθέσεων που άφησαν στην ιστορία οι Warlord, είναι πραγματικά αξεπέραστο. H συνέχεια τον βρήκε σε ένα ακόμα σχήμα της Metal Blade.

Δε νομίζω να υπάρχουν αρκετοί metal fans που να μην έχουν ανατριχιάσει έστω και μια φορά ακούγοντας τη μουσική μιας τόσο σπουδαίας μπάντας όπως οι Fates Warning. Η πορεία τους από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 80 και το heavy-power της εποχής του John Arch, μέχρι τη θάλασσα συναισθημάτων που προσέφεραν σε απόλυτη συμμετρία, ωριμάζει παράλληλα με τον έφηβο οπαδό που αργότερα χανόταν στην ευχάριστη απόχρωση του γκρίζου. Σημαντικό κεφάλαιο αυτής της πορείας αποτελεί ο Mark Zonder, ακόμα και όταν αποφεύγει να μιλήσει για την πρώτη περίοδο του συγκροτήματος ή τον Jim Matheos, ο τρόπος και μόνο που εκθειάζει μέχρι και σήμερα τους Warlord, δείχνει το πόσο πιστός είναι σε κάποιες αξίες που εγώ προσωπικά θεωρώ σημαντικότατες για τη μουσική που λατρεύουμε.

Η συνέντευξη είναι σύντομη, αλλά ιδιαίτερη, αφού οι περισσότεροι που διαβάζουν για τους Fates Warning, συναντάνε συνήθως τον Ray Alder και ενίοτε τον εσωστρεφή Jim Matheos στον ρόλο του ερωτηθέντα. Με αφορμή λοιπόν την φοβερή επανακυκλοφορία του “Parallels” και τις τιμητικές συναυλίες για το Ελληνικό κοινό με τη σύνθεση του συγκεκριμένου δίσκου (ο οποίος θα παιχτεί ολόκληρος), στις 26 και 27 Μαρτίου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα, πήρα το θάρρος να βρω τον Mark Zonder και να τον ρωτήσω κάποια πράγματα…

(πρώτη δημοσίευση στο www.cloakndagger.gr στις 02/02/2010)

 
Είναι προσωρινή η επανασύνδεση των Fates Warning; Συνέβη απλώς για την προώθηση της επανακυκλοφορίας του “Parallels”; Ποιο είναι το μέλλον της μπάντας, επειδή οι Fates δείχνουν κάπως ανενεργοί…

Κάνω αυτά τα shows ως συνοδεία της νέας κυκλοφορίας του “Parallels”. Δεν είμαι βέβαιος τι κάνει το συγκρότημα, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δουλεύουν πάνω σε ένα νέο άλμπουμ. Στην ουσία δεν ανήκω στην τωρινή σύνθεση.

Βλέπεις το “Parallels” σαν την μεγάλη σας χαμένη ευκαιρία για εμπορική επιτυχία πίσω στα 90s; Πιστεύεις ότι η εμπορική επιτυχία μπορεί να συνοδευτεί με την καλλιτεχνική αναγνώριση;

Νομίζω ότι το “Parallels” ήταν ένα σπουδαίο Fates άλμπουμ. Ποτέ δεν στοχεύσαμε στο να γίνουμε εμπορικοί, απλώς προσπαθούσαμε να δημιουργούμε σπουδαία τραγούδια και μουσική. Ναι, εμπορική επιτυχία μπορεί να συνδυαστεί με καλλιτεχνική αναγνώριση. Αν και πολλά από αυτά είναι που συμβαίνουν στο παρασκήνιο, στο επιχειρηματικό μέρος.

Από πού πηγάζουν όλα αυτά τα συναισθήματα στη μουσική των Fates;

Το κάθε μέλος προσφέρει στο ολοκληρωμένο project. Εγώ απλώς προσπαθώ και κάνω τη μουσική όσο καλύτερη μπορώ.

Στην προηγούμενη εμφάνιση των Fates στην Αθήνα απουσίαζες (ο Bobby Jarzombek έπαιζε τύμπανα), γιατί έφυγες από τη μπάντα και ποιες οι μουσικές σου δραστηριότητες από τότε;

Ξεκίνησα τη δική μου μπάντα, τους Slavior. Κάναμε το πρώτο μας άλμπουμ στην Inside Out και επί του παρόντος ηχογραφούμε το δεύτερο άλμπουμ. Επίσης κάνω πολλά σεμινάρια (drum clinics) σε μουσικά καταστήματα και σχολές. Πραγματικά απολαμβάνω να πραγματοποιώ σεμινάρια drums. Πέρα από αυτό, προσλαμβάνομαι για drum tracks από διάφορα συγκροτήματα και καλλιτέχνες, αφού έχω ένα ολοκληρωμένο υψηλής τεχνολογίας στούντιο ηχογραφήσεων.

Έχεις ένα μοναδικό τρόπο παιξίματος, δεν σου κρύβω ότι είσαι ένας από τους αγαπημένους μου μουσικούς, ποιες είναι οι επιρροές σου και οι αγαπημένοι σου μουσικοί;

Στην πραγματικότητα δεν ακούω άλλη μουσική αυτές τις ημέρες. Είμαι μεγάλος fan συγκροτημάτων όπως οι Kansas, Marillion κα… Προτιμώ  μπάντες που δίνουν έμφαση στο ίδιο το τραγούδι, με καλούς τραγουδιστές, παρά ακραία prog στυλ. Δεν είμαι νέος, έχω ακούσει πολύ μουσική όλα αυτά τα χρόνια. Απλώς προσπαθώ να πειραματιστώ με πολύ πρακτική για να δημιουργήσω νέες φρέσκες ιδέες.

Έχεις ακούσει κάποια νέο ενδιαφέρον συγκρότημα τελευταία;

Δεν έχω νέες αγαπημένες μπάντες.

Ποιό είναι το αγαπημένο σου Fates Warning άλμπουμ;

Θα έλεγα το “Parallels” και το “A Pleasant Shade Of Gray”. Πραγματικά πιστεύω ότι το “APSOG” είναι πολύ υποτιμημένο και πρόκειται για ένα σπουδαίο κομμάτι μουσικής. Απολάμβανα επίσης να το παίζω live.

Πριν μπεις στους Fates Warning, ήσουν μέλος των σπουδαίων Warlord και ήσασταν μαζί στη Metal Blade Records. Τι γνώμη έχεις για τις υπόλοιπες μπάντες της εταιρίας, όπως οι Omen, Armored Saint, Lizzy Borden; Το metal ήταν πολύ ισχυρό τότε στην Αμερική, αλλά μετά το 1990 η Αμερική γύρισε την πλάτη της στο heavy metal. Ποια η γνώμη σου σχετικά με αυτό;

Είμαι πραγματικά έκπληκτος που οι Warlord δεν έγιναν μεγαλύτεροι, ειδικά στην Ευρώπη. Ξέρω ότι είχαμε προβλήματα ως συγκρότημα, αλλά πιστεύω ότι η μουσική ήταν ιδιαίτερη και αυθεντική. Ναι, η μουσική σκηνή άλλαξε στην Αμερική, όπως γίνεται πολύ συχνά. Αλλά είναι καλό να βλέπεις πολλές από εκείνες τις μπάντες να συνεχίζουν, ακόμα και με αλλαγές.

Έχεις επικοινωνία με τον Bill Tsamis; Υπάρχει περίπτωση επανασύνδεσης των Warlord; Τι θυμάσαι από εκείνο το live στο Wacken Open Air το 2002;

Μιλάω με τον Bill κάθε μερικούς μήνες. Καλά τα πάει. Θα ήθελα πολύ να παίξω ξανά μαζί του, αλλά είναι αρκετά απασχολημένος αφού είναι καθηγητής σε Πανεπιστήμιο. Θα παράταγα οτιδήποτε για να ξαναπαίξω ζωντανά με τους Warlord. Ακόμα δεν πιστεύω ότι το πρώτο μας show ήταν μπροστά σε τόσο μεγάλο κοινό. Ήταν πραγματικά σπουδαίο!


Ειλικρινά… Fates Warning ή Warlord;

Και τα δύο. Προσφέρουν διαφορετικά πράγματα σε έναν μουσικό. Πολύ δύσκολο να διαλέξω γιατί τα απολαμβάνω και τα δύο.

Καλύτερο κοινό… Ευρώπη ή Αμερική;

Δεν τίθεται ερώτημα… Ευρώπη.

Τι θυμάσαι από την τελευταία σου επίσκεψη στην Ελλάδα και τι περιμένεις από τις επερχόμενες συναυλίες εδώ;

Τρελούς, τρελούς οπαδούς. Οι καλύτερες συναυλίες στις οποίες έχω λάβει μέρος. Οι οπαδοί είναι απλώς απίστευτοι. Αλλά θυμάμαι και τους Έλληνες οπαδούς στο Wacken για τους Warlord και ήταν σπουδαίοι. Νομίζω ότι είναι οι Έλληνες οπαδοί που είναι τόσο καλοί.

Τι να περιμένουμε από τον Mark Zonder στο μέλλον;

Περισσότερα drums, ηχογραφήσεις, συναυλίες, σεμινάρια. Δεν χαμηλώνω ταχύτητα. Σε ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου έδωσες να κάνω αυτή τη συνέντευξη, θα τα πούμε στην Ελλάδα.

Ανδρέας Ανδρέου
Δισκογραφία

Warlord
Fates Warning
Chroma Key
Jim Matheos
Cans
At War With Self
Slavior
Ten

 

official site: www.markzonder.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου